Tuesday 1 October 2013

Britannian nostosilta Eurooppaan


Muutin perheen kanssa joksikin aikaa Oxfordiin. Työstän väitöskirjaani vierailevana opiskelijana Oxfordin yliopiston kansainvälisen politiikan laitoksella. Kolmen tunnin teleporttauksen kautta minusta tuli maahanmuuttaja kuningaskuntaan. No, meitä on täällä paljon ja eri syistä. Tiedostan syvästi, että on eri asia tulla opiskelemaan Oxfordiin kuin vaikka hakea turvapaikkaa valtion rajoilla. 

On joka tapauksessa mielenkiitoista seurata, miten maahanmuuttodebatti kiihtyy vuoden 2015 vaalien lähestyessä. Maahanmuttopolitiikka lietsoo erityisesti konservatiivipuolueen ja itsenäisyyspuolueen äänestäjiä, joiden yhteiskunnalliselle pettymykselle se on yksi osoite. 

Britanniasta on kaikunut melko sulkeutuneita viboja viime aikoina. Kansallismielinen Ukip-puolue (UK Independence Party) on kasvattanut suosiotaan politiikalla, joka vaikuttaa siltä kuin koko saarivaltion ympäriltä haluttaisiin nostaa kaikki sillat ylös. Varastin kielikuvan yllättäen konservatiivien ulkoministeriltä William Haguelta, joka ilmaisi huolestuneisuutensa sulkeutumisesta meneillään olevassa konservatiivien puoluekokouksessa. 

Irvokasta on, että huolen ilmaisi ministeri, jonka oma puolue on vaikuttanut siltä, kuin olisi ensimmäisten joukossa raijaamassa nostosiltaa ylös. Cameronin konservatiivipuolueessa on reagoitu, kun Ukip on hengittänyt niskaan. Guardianin maanantaisessa pääkirjoituksessa kuvattiin Ukip:a puolueena, joka haluaisi "pysäyttää maailman ja hypätä ulos". 

Saa nähdä, saako Ukip muovata konservatiivien linjan seuraaviin vaaleihin. Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan 37% konservatiivien äänestäjistä kannattaa puolueelle vaaliliittoa Ukip:n kanssa vuoden 2015 vaaleissa. Toisen tutkimuksen mukaan lähes neljäsosa konservatiivien kunnanvaltuutetuista ajattelee samoin ja myös merkittävä osa konservatiivien kansanedustajista. 

Esimakua konservatiivien linjasta on saatu jo pitkään. Ennen tänne tuloani pääministeri David Cameron lausui, että Britannia voisi harkita Euroopan ihmisoikeussopimuksesta irrottautumista. Jo sitä ennen brittien ankara EU-linja oli herättänyt huolestuneisuutta Euroopan unionin jäsenmaissa. 

Olen asunut maassa nyt pari päivää. Koska olen lehti- ja kirjanarkki, päätin perustaa tämän blogin omaksi muistivihokseni. Kirjoittelen tänne asioista joita näen ja koen. Ne voivat liittyä politiikkaan, kulttuuriin tai omaan elämääni. En ota paineita kirjoitusten eheydestä, eksaktiudesta, ilmestymistiheydestä tai edes kielellisistä seikoista. Laitan ne kuitenkin verkkoon, koska parhaimmillaan joku muu kelailee samoja asioita ja haluaa kommentoida ja keskustella. Pidän sellaisesta. 

PS. Sain eilen kirjastokortin. Hain sen Summertownin paikalliskirjastosta, mutta se käy toki kaikkiin Oxfordshiren kirjastoihin. En voinut välttää suomalaista polleuden tunnetta, kun silmäilin digitaalisen aineiston lainamaksuja. Aiemmin tänä keväänä huomasin Berliinin kaupunginkirjastossa, että siellä perittiin parin euron maksua viikon lyhytlainoista (bestsellerit). 

Suomessa kaikki laina-aineisto on ilmaista. Suomen kirjastolaitos on myös yksi syy siihen, että olen joskus kiinnostunut niistä asioista, joita opiskelen nyt. 





No comments:

Post a Comment